Efter att Rim Alexandra Halfya som 14-åring höll på att förlora livet bestämde hon sig för att göra verklighet av sina drömmar. Idag driver hon proptech-bolaget Combify tillsammans med Alaa Alshawa.

En decemberkväll i Dubai för snart 18 år sedan är Rim Alexandra Halfya på väg för att träffa några kompisar. Hon har valt att promenera. Hon gillar att röra på sig. När hon är på väg över gatan händer det som kommer att förändra hennes liv för alltid. I ögonvrån hinner hon uppfatta en bil i hög fart och inom loppet av några hundradelar är katastrofen ett faktum. Rim Alexandra Halfya är bara 14 år när hon träffas av bilen och skadorna är så pass allvarliga att hon ligger i koma i en månad.

Rim Alexandra Halfya växte upp i Dubai och var en mycket aktiv, sportig tjej som spelade både basket och pingis. Efter olyckan låg hon inlagd på sjukhus i över ett och halvt år och operationsbordet blev vardag. Till följd av olyckan fick hon en kronisk ryggmärgsskada.

– Jag åkte in och ut på sjukhus i över tio år vilket gjorde det svårt för mig att leva ett normalt liv. Jag kunde aldrig planera eller förutspå mitt liv eftersom jag var sjuk hela tiden, berättar hon, säger Rim Alexandra Halfya.

Under tiden på sjukhus började hon fundera.

– Sedan jag var liten har jag alltid varit superintresserad av hur en enda person kan påverka världen. Efter bilolyckan kände jag att jag överlevde av en anledning och ville skapa något av mitt liv som kommer att påverka andras liv på ett positivt sätt, berättar hon.

Rim Alexandra Halfya kom till Sverige för specialistsjukvård. Hon hade först bara tänkt stanna tills behandlingen var klar men något med Sverige fick henne att känna sig som hemma, trots det kalla vädret. Hon lyssnade till sitt hjärta och bestämde sig för att bli kvar och bygga sig en framtid.

När flyktingströmmen kom till Sverige 2015 engagerade hon sig i flertalet projekt och jobbade med välgörenhetsorganisationer för att hjälpa de som lever med någon typ av ryggmärgsskada.

– Jag ville visa dem att de kunde skapa sig ett vanligt liv trots sin skada. Så jag reste runt i Sverige och föreläste på olika sjukhus, universitet och kommuner, säger Rim Alexandra Halfya.

Om företaget

 • Startade: 2017
 • Omsättning: 2022.07: 6,2 mkr
 • Resultat: 2022.07: -7,4 mkr
 • Antal anställda: 12
 • Hemsida: www.combify.com

Rim Alexandra Halfya har så länge hon kan minnas haft ett stort intresse för byggbranschen och hur den påverkar hela samhället. 2016 träffade hon Alaa Alshawa på ett event med

Leksands kommun och redan 2017 var de businesspartners. Alaa Alshawa var arkitekt och hade nyligen flyttat till Sverige.

– Alaa hade teknisk kunskap och jag hade businesskunskap. Vi satt och diskuterade våra ambitioner och sa okej nu kör vi, berättar Rim Alexandra Halfya.

Tillsammans startade de Combify, som samlar och strukturerar data om stadsutvecklingsplaner för fastighetsutvecklare, fastighetsägare, investerare inom fastigheter och konsulter som jobbar inom branschen. Här finns all information om planerade och pågående byggprojekt i hela Sverige samlat på ett och samma ställe.

– Idag söker många byggutvecklare information manuellt. Vi ger målgruppen tillgång till data för att hjälpa dem att fatta rätt beslut i rätt tid och få en helhetsbild av vad som planeras att byggas i Sverige, säger Rim Alexandra Halfya.

2021 var Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa med i SVT:s “Draknästet” där tre av fem investerare intresserade sig för Combify och ville investera. Men duon tackade nej.

– De tog ner värderingen på bolaget och hade ingen erfarenhet av byggbranschen. Det var väldigt viktigt för oss att de som ska in i bolaget förstår problemet som vi löser, säger Rim Alexandra Halfya.

Syftet med verksamheten har alltid varit att förenkla för människor. Idag har bolaget flertalet investerare och nästa steg är att bredda Combify så att de kan växa globalt.

– Vi vill bli så stora som Google fast i byggbranschen och vi drömmer väldigt stort.

När Rim Alexandra Halfya sa ja till att starta bolag med Alaa Alshawa planerade hon aldrig att göra det med världens ögon på sig. Därför kändes det extra stort när de förra året fick ta emot priset som årets nystart.

– Jag har aldrig planerat att bli känd eller vinna priser, utan jag kommer att göra detta oavsett. Men när det kommer oväntat och oplanerat så känns det så fint, det är ett kvitto på att vi är på rätt spår, säger hon.

Mest stolt är hon över att hon aldrig gav upp.

– Det har varit super-, superhårt och tufft. Jag visste att jag ville göra stora saker men min kropp tillät mig inte. Den begränsade mig. Men jag är väldigt stolt över att trots det inte gav upp. I början var det många som sa att våra drömmar var för stora, att vi var för små, att vi inte kunde något om branschen, att ingen kommer ta oss på allvar. Men är det något jag har lärt mig så är det att i businessvärlden inte bryr sig om allt det där så länge du har något av värde som löser någon annans problem. Så med den visionen vill vi bli något väldigt stort, säger Rim Alexandra Halfya.

Om Rim Alexandra Halfya

 • Kom till Sverige: 2008 från Dubai
 • Ålder: 45 år
 • Utbildning: Eftergymnasial Marknadsföring och företagsekonomi utbildningar
 • Bor: Stockholm
 • Gör: Medgrundare och COO av Combify
 • Wow faktor: Att alltid komma igen oavsett utmaningar. Och, när det är som tuffast tro på framtiden.
Share This