Entreprenören Mouddar Kouli har en tydlig vision, han vill med sitt företag Kouli Bros AB hjälpa kvinnor som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Jag tror att det viktigaste med att driva företag är att göra något som man brinner för.

Klockan närmar sig middagstid. Det tror han i alla fall. Han har ingen mobil och i det lilla rummet finns ingen klocka, men eftermiddagssolen har gjort luften i cellen ännu kvavare. Dörren öppnas och in kommer ännu en bricka med mat, precis som igår. Han vägrar att äta den, utifall den skulle vara förgiftad.

Mouddar Kouli är född och uppvuxen i Syrien. Som sextonåring lämnade han landet för att läsa till ingenjör i Jordanien och sedan flytta till Qatar. I Qatar jobbade han först som marknadsansvarig på Mercedes Benz och startade sedan ett eget företag som gjorde flaggor.

En dag blir han hämtad av två främmande, högt uppsatta män.

–Jag fick inte tillverka Qatars flagga eftersom jag var från Syrien. Enligt männen hade jag två valmöjligheter. Antingen skulle de ta mitt företag eller skicka tillbaka mig till Syrien.

Mouddar tycker att det är ett helt absurt val och säger att han inte alls tänker ge upp sitt företag samtidigt som han viftar lite avvisande med handen.

–Det är en förolämpning att vifta med handen i Qatar, men jag visste inte det då, säger han.

Mouddar förs till en fängelsecell och under tre veckor flyttas han runt mellan olika fängelser. Han har inte fått någon rättegång eller ens ett svar på varför han är där. När han väl får komma ut får han en ursäkt. Tanken hade bara varit att han skulle sitta där ett dygn.

– De glömde mig i fängelset helt enkelt.

Men valet står kvar trots ursäkten, lämna över företaget eller skickas tillbaka till Syrien. Han har fem dagar på sig att bestämma sig. Valet är enkelt, han tänker inte välja. Fem timmar senare sitter han på ett flygplan till Europa.

Om Mouddar

  • Född år: 1985
  • Ursprung i: Damaskus, Syrien
  • Utbildning: Biotechnology, genetic engineering
  • Bor: Fridhemsplan, Stockholm
  • Gör: General Manager: Kouli Bros AB, Partner: Mumtaz Integration, Tennis Coach

Mouddar har bott i Sverige sedan 2015. För fem år sedan startade hans mamma ett projekt i Syrien för att hjälpa kvinnor som hade det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Hon utbildade dem till sömmerskor och lärde dem sy kläder som hon sedan sålde. Men det var svårt för modern att driva försäljningen själv. Mouddar ville gärna hjälpa sin mamma och under ett samtal med sin bror en kväll för fyra år sedan föddes en idé. De skulle hjälpa sin

mamma att sälja kläderna utomlands som sömmerskorna hemma i Syrien sydde, och så föddes företaget Kouli Bros.

Inne i lokalen står en massa påsar uppradade. Det luktar nybryggt kaffe och på skrivbordet intill väggen ligger högar med papper och följesedlar. Skrivbordet är fyllt med papper. I en hylla bredvid är tröjor varsamt hopvikta och lite längre in står en byrå med ett fotografi på. Det föreställer Mouddar och Kungen.

Kouli Bros AB startade som ett projekt för att hjälpa kvinnorna hemma i Syrien. Det har idag växt till ett miljonbolag. Företaget marknadsför och säljer tre olika varumärken med kläder som alla sys i Syrien. Det första och största varumärket, Hoodie Lab, startade 2017 och etablerade sig inom ravekulturen i USA, med sina extrema och färgglada tryck. Tanken var att göra kläder som kunde föra konstnärer och konsumenter samman.

–Folk gillar färger, så jag ringde min bror och sa ”vi måste göra hoodies med massa färg!”.

De skapade en hemsida där konstnärer själva kan ladda upp sina designs, som kunderna sedan kan köpa och ha på kläderna. På hemsidan finns hundratals olika mönster att välja mellan som är designade av konstnärer världen över. På så sätt får Hoodie Lab unika designs att sälja och talangfulla konstnärer får betalt. Allt görs på beställning och sys för hand i Syrien.

–Det har gått väldigt bra. Vi började i USA och har nu etablerat oss i Europa. Sverige ligger fyra på listan över de länder där vi säljer mest, berättar han. När vi säljer mer kan vi anställa fler och då kan vi hjälpa ännu fler kvinnor.

Till sommaren lanserar de ett fjärde varumärke och nästa steg är att börja anställa och utbilda kvinnor även i Sverige.

–Vi vill hjälpa dem att komma in på arbetsmarknaden.

Just hjälparbetet är viktigt för Mouddar. Han lyfter fram CSR, corporate social responsibility, som en viktig princip. Han vill integrera mänskliga rättigheter, miljö och socialt ansvar i företagets verksamhet. 2020 fick han ta emot stiftelsen IFS pris “Årets Nybyggare” för sina insatser i hemlandet och framgångsrika företagande.

–Vi vill att nordiska företaget ska växa och ta över marknaden i Norden. Vi vill konkurrera med de amerikanska bolagen inte bli uppköpta av dem. Att amerikanska bolag köper upp svenska bolag händer tyvärr väldigt ofta och det stör mig. Jag vill att svenska företag ska växa, säger han.

Efter tiden i Qatar har han ändrat attityd vad gäller sitt eget företagande.

–Förut brydde jag mig bara om pengar. Jag har varit kapitalist hela mitt liv. Men det jag gör nu hjälper människor på riktigt och det känns mycket bättre. Det bästa med mitt företag är att jag får göra något jag tror på och som jag står för helhjärtat.

Om Bolaget

  • Grundat år: 2017 december men började sälja 2018
  • Grundare: Mouddar Kouli
  • Affärsidé: Att hjälpa kvinnor i Syrien som hade svåra tider på grund av kriget genom att lära dem att bli skräddare och ge dem jobb
  • Omsättning 2021: 15,8 Mkr (2020: 13,5 Mkr)
  • Antal anställda: 4 i Sverige, 1 i Frankrike, 46 i Syrien
Share This