Som 26-åring öppnade Omar al-Obaidi egen tandläkarpraktik med idén att tillämpa den senaste tekniken i hela verksamheten. Man ska inte vänta till man är 100 procent redo innan man vågar ta steget. Men man måste vara minst 80 procent redo, konstaterar han. 

Omar al-Obaidi vill inte att folk ska behöva vara rädda för att gå till tandläkaren. Med sitt företag Dr Obaidi Tandvård erbjuder han tandvård som möter kundernas behov med hjälp av ny och aktuell teknik.

– Det som kännetecknar oss är att vi är väldigt moderna inom tandvård. Vi försöker investera i allting som är ligger på den tekniska framkanten, som scanner, mikroskop, att ha en TV uppe i taket, ha allting molnbaserat och försöka effektivisera hela verksamheten så mycket det bara går, säger Omar. 

Omar är född i Irak, tillbringade sin barndom i Dubai, och kom till Sverige som 13-åring. Efter att ha tagit svensk gymnasieexamen flyttade han till Krakow i Polen där han utbildade sig till tandläkare. Tanken att jobba med tänder spårar han tillbaka till ett tandläkarbesök som liten.

– Sen jag var sju år gammal har jag varit intresserad av att bli tandläkare. Jag minns att jag var hos en tandläkare, och att jag var väldigt duktig, att jag inte grät och inte var stressad. Då sa tandläkaren att “du borde bli tandläkare, för du är så duktig, du är ett av de duktigaste barnen jag träffat”. Det där satt bara kvar i mitt huvud. Det minnet har funnits där någonstans sedan dess.

Intresset för tandläkaryrket växte med åren, dels när Omar fick tandställning, dels när han insåg hur många olika utmaningar yrket har. 

– Det är ett väldigt intressant yrke. Det är både akademiskt, man måste utbilda sig och läsa studier och plugga en hel del, och samtidigt är det också väldigt mycket estetiskt i det. Man måste ha en vision för estetiken och göra fina jobb. Samtidigt är det väldigt meckigt, man jobbar väldigt mycket med händerna, konstaterar Oman.

– Är man inte bra med sina händer så kan man inte bli tandläkare, oavsett hur mycket man har studerat och pluggat. Och det är väldigt mycket psykologi. Man måste kunna prata med sina patienter och få dem att förstå varför man gör det man gör, och vad de själva bör göra, fortsätter han.

Efter sin examen arbetade Omar som tandläkare först två år i Norge (han är legitimerad där, i Sverige och i Storbritannien), och sedan ett år i Linköping. Men han trivdes inte med att vara anställd.

Om företaget

 • Startade: 2020
 • Omsättning 2023: 5 603 tkr
 • Resultat 2023: 1 911 tkr
 • Antal anställda: 6
 • Hemsida:

  https://drobaidi.se

– Det har alltid varit någonting som saknas, någonting som jag har velat ändra. Men det är inte så lätt att påverka en hel mottagning när man jobbar som anställd. Man kan försöka få chefen att beställa nytt material eller kanske köpa en ny maskin, men det är inte alltid man har samma vision. Och jag har alltid haft den vision jag har idag. 

Och vad är då Omars vision? Jo, att hans klinik ska erbjuda den modernaste tandvården, som utnyttjar den nya tekniken och fokuserar på kundens bekvämlighet. År 2020 tog Omar chansen, och endast 26 år gammal öppnade han eget i Eskilstuna.

– Jag är nog en av de yngsta, om inte den allra yngsta tandläkaren som startat eget.

Omar betonar att han absolut inte rekommenderar alla att starta egen klinik när de är så unga, eftersom det lätt kan gå fel. Men för honom blev det en framgång. Omar öppnade sin klinik med hjälp av egna sparpengar, utan något lån, och satsningen betalade sig. Sedan dess har den växt, och idag är de sex anställda i företaget. Dessutom blev Omar nominerad till Årets Nybyggare i kategorin årets unga pionjär. Han vann det lokala priset för Västmanland och kom tvåa i den nationella tävlingen.

– Det var väldigt oväntat. De kontaktade mig bara och sade att nu ska du åka till Västerås, du har blivit en av finalisterna. Jag gick dit men hade inga förväntningar. Men det var superfint, det var det. Och det var väldigt många lokala människor som man kom i kontakt med. Jättenyttigt, för företaget och för mig personligen. 

Framtiden ser ljus ut för Omar och hans företag. Han har planer på att expandera verksamheten till fler kliniker, och tänker fortsätta använda sig av nya tekniska lösningar och redskap.

Han har tre råd till andra unga som vill starta eget:
1) Vänta inte till du är 100 procent redo, för det blir du aldrig. Och det kommer ta för lång
tid. Mitt motto är att starta när man är 80 procent redo. Men inte femtio, inte fyrtio, inte
trettio. Åttio procent.

2) Det andra är att analysera affärsidén och annat runt verksamheten så mycket som
möjligt innan man drar i gång. Så som det geografiska området, kundunderlaget. Att
förbereda sig helt enkelt.

3) Tredje punkten är att jobba så hårt man bara kan, att slappna av när man är trött, och
sen gå tillbaka när man redo igen.

Om Omar

 • Kom till Sverige: 2007 från Irak
 • Ålder: 30 år
 • Utbildning: Tandläkare
 • Bor: Eskilstuna
 • Gör: Grundare och VD av Dr Obaidi Tandvård AB
 • Råd till blivande företagare: Vänta inte till du är 100 procent redo, för det blir du aldrig.
Share This