Kriget mellan Iran och Irak tog Ali Ghoce till Sverige som 8-åring. I dag driver han miljardbolaget Gordon Delivery – trots bristande erfarenhet från logistikbranschen.
¬– I efterhand har folk erkänt att de undrade vad jag höll på med, säger Ghoce.

”Skyskrapan” i Hammarby Sjöstad. Det är härifrån som Gordon Delivery siktar på att ta nästa steg mot en allt starkare position i både Norden och Europa, säger företagets grundare och vd Ali Ghoce.
Med en miljardvärdering, kraftigt stigande omsättning, och positiva framtidsutsikter för bolagets tjänster i ryggen är känslan runt Gordon Delivery förväntansfull. Trots en åtta år lång etablerings- och stabiliseringsprocess råder entusiastisk nybyggaranda och en stegrande nyförälskelse på kontoret. Kanske mer i dag än någonsin tidigare.
Företaget når redan 90 procent av Sveriges befolkning med sina leveranstjänster av kylvaror och läkemedel. Och för ett par veckor sedan skickade Ali en passning till Sveriges största livsmedelsaktörer att våga utmana gamla traditioner och välja Gordon Delivery som samarbetspartner. Målet är inte att ersätta, utan att komplettera och effektivisera.

Om företaget

 • Startade: 2015
 • Omsättning: 2021: 419 mkr
 • Resultat: 2021: 20 mkr
 • Antal anställda: 41
 • Hemsida: https://gordondelivery.com

”Inte så att man väljer – man åker dit man är välkommen”
Att detta skulle bli Alis verklighet var allt annat är självklar. Långt ifrån. Men genom att slå samman en dos tur, tillfälligheter, och lösa kopplingar till Atlas Copcos verksamhet i Iran, får vi fram en någorlunda begriplig förklaring.
Ali Ghoce föddes i revolutionens tecken i 1970-talets Iran. När kriget med grannlandet Iran bröt ut, bestämde sig Alis mamma för att familjen skulle lämna.
– Många var rädda för sina barns säkerhet. De som kunde, och hade råd, flydde från Iran.
Det stod mellan Sverige och Spanien. Men eftersom familjen hade släktingar i Sverige, och en farbror som efter affärsresor med Atlas Copco hade talat gott om landet, kändes det på pappret slumpmässiga beslutet en aning mindre slumpmässig.
– Men sedan är det inte riktigt så att man väljer, utan man åker dit man är välkommen.
Som åttaåring kom Ali, tillsammans med sin mamma och systrar, till pittoreska Valdemarsvik i Östergötland.
– Jag och min jämnåriga lillasyster kände aldrig några svårigheter. Vi sprang runt utomhus, och lekte med kompisar. Det var fantastiskt och fritt. Folk hälsade på varandra på gatan.
– Men som barn är man anpassningsbar. Man har svårt att förstå vad ens föräldrar känner. Min mamma hade det säkert tuffare. Självklart är detta en viktig del av vår familjehistoria.
Från 0 till 247 miljoner första året
Alis ambition att studera vidare efter gymnasiet reflekterades inte i hans gymnasiebetyg. Det fanns att göra på Komvux, menar han.
– Det är något som jag tror är viktigt för vissa att få höra, att det går att ta sig fram ändå. Skolan var inte för mig. Men jag var alltid nyfiken och lärde mig saker. Det är viktigt att skilja på utbildning och bildning. Det senare är gratis, det kan du skaffa själv.

– För vissa passar studier bättre. Min äldsta son har en fallenhet för det och det går jättebra för honom. Det är bara att gratulera.
Efter gymnasiet övergick drömmarna om hårdrock och Jimi Hendrix i annat. Musikintresset består, men det var den accelererande fascinationen för datorer som drog det längsta strået. Kurser i programmering, grafisk design, och formgivning mynnade ut i ett jobb på ett nystartat mjukvaruföretag.
– Där lärde jag mig egentligen allt jag kan. Det var en viktig skola.
Ali började därefter på ett nystartat bolag som hade sett en möjlighet i samband med avregleringen av apoteksmarknaden i Sverige 2009.
– Vi gick från 0 till 247 miljoner första året. Vi jobbade dygnet runt under några år. Jag tror egentligen inte på strikta uppdelningar mellan jobb och fritid. Din tid är lika dyrbar var du än är. Vissa dagar har varit tuffa. Men att lösa problem och åstadkomma saker tillsammans med andra, det är meningsfullt.
Det var mot bakgrunden av Alis kunskap inom tech, e-handel, och insikten att marknaden saknade kompetenta alternativ, som han tillsammans med Per Källgården startade Gordon Delivery.
– Men jag kunde inget om transport eller logistik egentligen.
Med inriktning på obrutna kylkedjor och temperaturkontrollerade leveranser för att kunna garantera känsliga varors hållbarhet, har Gordon Delivery växt i hela Norden. Detta trots att många av konkurrenterna både tagit in mer riskkapital och kunnat förlita sig på extern finansiering.
– Jag hade precis sagt upp mig från jobbet när jag läste att en konkurrent hade tagit in massor av pengar. Jag fick ont i magen. Senare har folk berättat för mig att de undrade vad jag höll på med.
– I dag har vi ett fantastiskt team, där samtliga är bättre än vad jag är på allt. Men det var svårare i början. De första åren hade jag varken råd att ta ut lön eller anställa erfarna personer.
Sedan starten 2015 har världen förändrats. Samtidigt har bolaget nischat sig. Men grundtanken att erbjuda kundvärde, snarare än ”coola titlar och hierarki”, finns kvar.
Utmärkelsen har bidragit till positiv uppmärksamhet
Som grundare och vd på ett av Sveriges snabbast växande bolag, tilldelades Ali Ghoce priset ”Årets Pionjär” av stiftelsen IFS hösten 2022.
– Det var otroligt att få tag emot pris av kungen. Det är en fantastisk bekräftelse och känsla för hela bolaget.
– Om jag tillåts vara lite filosofisk. Jag tror nämligen att vi i dag är väldigt fokuserade på individen. Men det är inte naturligt. För vi alla hänger ihop. Jag är en produkt av min omgivning, och alla som tagit mig hit. Visst, jag har säkert vissa egenskaper. Men priset är inte till mig. Det är till oss alla.

Om Ali Ghoce

 • Kom till Sverige som 9 åring från Iran
 • Ålder: 45 år
 • Utbildning: Eftergymnasial KY utbildning inom IT
 • Bor: Stockholm
 • Gör: Grundare och VD Gordon Service AB
 • Wow faktor: Han förde tekniken in i last-mile delivery branschen. Vilket gav honom ett stort försprång mot konkurrenterna. Han söker hela tiden nya möjligheter för att förbättra företagets miljöpåverkan och lägger stor energi på företagskulturen, entreprenöriell och mångfaldig, samtidigt som företaget expanderar kraftig.
Share This