Redan som 22-åring startade hon sitt första bolag. Susanne Najafi är entreprenören som slår hål på normer och driver förändring med sitt bolag Backing Minds, som investerar i riskkapitalbranschens blinda fläckar.

Susanne Najafi växte delvis upp i Rinkeby utanför Stockholm. Hennes föräldrar kom till Sverige från revolutionens Iran och jobbade hårt för att försörja Susanne och hennes syskon.

–I början kunde de ha tre jobb och plugga samtidigt. Att se dem jobba så hårt har gjort att de är mina största förebilder i livet.

På Handelshögskolan började hon av en slump. Det var mamman till en kompis som tipsade henne.

–Jag visste inte en vad Handels var, men hon tyckte att jag skulle satsa.

Och satsa, det gjorde hon. Studietiden öppnade många viktiga dörrar för Susanne och vid 22 års ålder startade hon sitt första bolag, Oriflames dotterbolag i Iran. Hon sålde det efter ett tag inledde därefter en framgångsrik karriär på det amerikanska bolaget Procter & Gamble. Där var hon bland annat ansvarig för några av världens största varumärken internationellt.

Men plötsligt en dag tog livet en abrupt vändning. Susanne var med om en skidolycka och bröt nacken, millimeter från att dö. Under sjukskrivningstiden tog hon ett beslut.

–Det var då det slog mig. Vad har jag att förlora? Jag är inte förlamad och jag är inte död. Så jag ringde och sa upp mig och började starta en massa olika bolag.

Det blev närmare tio bolag varav Eleven, en av de främsta e-handelsaktörerna inom skönhet, var det största. Under en pokerkväll några år senare träffar hon entreprenören Sara Wimmercranz. En sak de båda grubblat på var frågeställningen: “Vem får egentligen riskkapital i Sverige?”.

Efter lite analyserande av statistik och siffror är svaret uppenbart. Det är en väldigt homogen marknad. Nästan allt kapital går till Stockholmsbolag, trots att majoriteten av alla bolag startas utanför Stockholm. Kvinnliga entreprenörer får bara några ynka procent av kapitalet och entreprenörer med utländsk bakgrund likaså.

–Vi tänkte att vad är det här för sjuka siffror? Men i stället för att bara se det som ett problem såg vi det som en fantastisk möjlighet.

Tillsammans startar de BackingMinds, och har sedan dess ändrat statistiken för vem som får riskkapital.

–Vi fick till och med ett pris för att ha startat det första kvinnligt grundade riskkapitalbolaget i hela Europa någonsin. Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta.

Den första fonden har gett hög avkastning och med investeringstesen bevisad så har man rest ännu en fond om en halv miljard kronor som backas av en rad tunga namn. I princip har alla investerare i första fonden även investerat även i den andra. Susanne ser det som ett tecken att på att investerarna faktiskt vill vara med och förändra den annars väldigt traditionella riskkapitalbranschen.

Om Susanne

 • Född år: 1981
 • Ursprung i: Iran
 • Utbildning: Civilekonom från Handleshögskolan
 • Bor: Nacka
 • Gör: Serieentreprenör och investerare, driver riskkapitalbolaget BackingMinds

Bortglömda målgrupper

Det första bolaget de investerade i hade invandrare som målgrupp.

–Det är en otroligt bortglömd målgrupp, säger Susanne. Vi har nästan 100 miljoner människor med invandrarbakgrund i Europa. Men nästan ingen har kollat på vad som är deras upplevda problem och intressen.

Susanne och Sara identifierade tolv områden där de såg att det fanns problem. Ett av de största var att skicka pengar till nära och kära i hemlandet. De skannade marknaden efter bolag som hade lösningar och hittade Transfer Galaxy i Vivalla utanför Örebro. Ett tech-bolag grundat av entreprenörer som utmanar normen.

–De har somalisk bakgrund och bor i Vivalla, ett område som många gånger upplevs som ett problemområde. Vi såg inget annat än potential i det här bolaget.

Entreprenörerna bakom Transfer Galaxy hade kontaktat nästan hundra investerare, men inte fått napp någonstans. Backing Minds gick in med kapital i bolaget, som idag omsätter flera hundra miljoner.

–Transfer Galaxy är idag Vivallas största arbetsgivare och ett av de mest lovande och snabbväxande fintechbolagen i Europa, säger Susanne.

På senare tid har de börjat titta på marknaden för den åldrande befolkningen, och hittat bolaget Brain Stimulation.

–Vi har sett att rehab är ett område som är jätteunderinvesterat. En tredjedel av befolkningen kommer att få en stroke i sina liv, ändå är rehab av hjärnan så underutvecklat.

Brain Stimulation drivs av en kvinnlig överläkare som utvecklar ett sätt att med hjälp av VR kunna rehabilitera hjärnan, en typ av teknik som förändrar liv. Bolaget har med Backing Minds hjälp kunnat expandera ut i världen och samarbetar idag med Harvard University.

Att driva förändring

Susanne menar att det gäller att söka där ingen annan letar för att hitta stjärnbolagen.

–Hela vår idé går ut på att generera avkastning genom att driva förändring. För oss är det en grundförutsättning för att vi ska vilja jobba med det vi gör. Det är inte ett jobb det är en passion.

Susanne tror att världen är på väg in i ett paradigmskifte och vill med sitt bolag visa hur viktigt det är att inte missa de här möjligheterna.

–Genom att driva förändring tjänar man pengar. Vi hoppas med konkreta siffror kunna visa att det blir en finansiell förlust att förbise de här bolagen. Det är ingen välgörenhet vi håller på med, det handlar om avkastning. Missar man de här bolagen förlorar man avkastning, så är det bara.

Om BackingMinds

 • Grundat år: 2016
 • Grundare: Susanne Najafi & Sara Wimmercranz
 • Affärsidé: BackingMinds är riskkapitalbolaget som investerar i bolagen som branschen missar. Med mer än 15 gjorda investeringar i succébolag som TransferGalaxy, DynamicCode och Trustace har Susanne bland annat blivit utnämnd till Sveriges mäktigaste techinvesterare.
 • Omsättning 2021: 2 fonder, 15 investeringar, den senaste fonden på 500 miljoner med europeiskt fokus
 • Antal anställda: 7 (över 400 bland portföljbolagen)
 • Antal investeringar: 15, vissa avyttrade
Share This