Företaget Mimbly AB vill öka tillgången på rent vatten genom att återvinna avloppsvattnet från tvättmaskiner och rena det från mikroplaster.

Mikroplaster är ett stort problem runt om i världen. De är så små att man inte kan se dem med blotta ögat, men de finns överallt. De kommer in i naturens kretslopp exempelvis när gummi lossnar från bildäck och när billiga kläder massproduceras.

– Mikroplasterna följer med i avloppsvattnet när vi tvättar och sen åker de antingen igenom vattenreningsverken ut i haven, eller så blandas de med annat vatten och hamnar i gödsel som läggs på åkrar och fält. De kommer ut i miljön på ett eller annat sätt, säger Isabella Palmgren.

Isabella Palmgren berättar om forskning där man hittat mikroplaster i människans blod. Eftersom de är så små kan de tränga sig igenom inre organ.

– Plast har inget att göra i våra kroppar. Vi ser ju att djur dör för att de äter och får i sig plast. Hos fiskar har man märkt att deras reproduktionsorgan påverkas. De kan inte få avkommor.

Med Mimbly ABs produkt för tvättmaskiner, Mimboxen, minskar vattenförbrukningen vid maskintvätt samtidigt som den sparar energi och renar vattnet från mikroplaster.

Idén föddes när Isabella var i Indonesien för att skriva en rapport om hur man kan producera bioetanol av sötpotatis. Rapporten skulle vara lång och krävde gedigna kunskaper i bioteknik. Hon hade läst tre år bioteknik på Chalmers och hade tänkt sig en karriär inom området.

Hon simmade i havet och dykte ned under ytan. Där var skräpigt. Överallt syntes plastpåsar och petflaskor. Uppe på land fanns massor av problem kopplade till bristen på rent vatten.

– I Indonesien bodde jag hos en familj där de vägrade använda sin tvättmaskin för att den drog för mycket vatten och kostade för mycket.

I Indonesien väcktes suget efter att göra något annat än att skriva rapporter. Den längtan tog henne till Chalmers entreprenörsskola. I två år skulle hon få lära sig allt om att starta ett eget företag. Hon fick arbeta med olika människor, lära sig om konflikthantering, patent och ekonomi. Många studenter hade bott i flera olika delar av världen. Nästan överallt var det problem med vattnet.

– Vi är några studenter som grundat Mimbly tillsammans. Vi vill visa att man kan bygga ett hållbarhetsbolag som också går runt ekonomiskt. Där man kan sälja produkter som gör nytta för planeten och samtidigt tjäna pengar på dem. Man behöver inte vara ett pengadrivet bolag, utan man kan vara ett hållbarhetsdrivet bolag, säger hon.

Om Isabella

  • Född år: 1991
  • Ursprung i: Född i Sverige, mamma från Colombia och pappa från Sverige
  • Utbildning: Civilingenjör inom bioteknik med inriktning entreprenörskap
  • Bor: Göteborg
  • Gör: VD på Mimbly

Mimbly AB har idag produkter i drift i bland annat Uppsala, Malmö och Göteborg. Efter sommaren 2022 kommer den riktiga lanseringen då man ska skicka ut runt 50 Mimboxar runt om i landet.

– Det är superspännande! Det går faktiskt att starta ett bolag baserat på en hårdvaruprodukt, även om man är tjej med halv invandrarbakgrund. Men vi är inte många som vågar satsar på det, vare sig i Sverige eller världen.

Isabellas väg till att bli entreprenör var inte spikrak. Hennes mamma är från Colombia och pappa från Göteborg. De träffades på åttiotalet när pappa jobbade med olika byggprojekt i flera olika länder. När hon var åtta år flyttade familjen från Göteborg till Centralamerika. Först blev det Honduras följt av Panama ett och ett halvt år senare.

– Vi flyttade runt en del eftersom pappa jobbade lite överallt. Jag tror att alla som bott utomlands känner att det ger väldigt mycket. Man utvecklas och mognar på ett annat sätt när man är van vid andra kulturer. Den erfarenheten har format mig som entreprenör.

Mimbly AB gick från ett skolprojekt där studenterna skulle lära sig grunderna i att starta ett företag, till att bli ett riktigt företag med anställda som har fast månadslön.

– Det är tack vare mig. Jag har dragit in 40 miljoner till bolaget hittills. Självklart är framgången hela teamets förtjänst, men jag har sökt massa pengar och pitchat en hel del, berättar Isabella Palmgren stolt.

 

Av Nadya Abbasi

Om Mimbly

  • Grundat år: 2017
  • Grundare: Isabella Palmgren, Emil Vestman, Nicolas Maxant
  • Affärsidé: Vattenåtervinning och mikroplastfiltrering av vatten
  • Omsättning: 2021:170k & (2020 – 134k i nettoomsättning) i övrig omsättning 2021: 14 791 771sek 2020: 1 002 526 sek
  • Antal anställda: 13
Share This