Årets Pionjär 2023, Haris Music, hämtar kraft från solen så att alla som har lite takyta kan bli en del av den gröna omställningen.

Haris Music är en passionerad entreprenör. I solkraft såg han en möjlighet att använda den passionen för bidra till klimatomställningen. Med bolaget Idola vill han hjälpa såväl företag som privatpersoner till klimatvänlig el. Och han vill att företaget ska finnas med hela vägen, inte bara i början.

– Det vi brinner extra för är kunderna. Vi brinner för service, och att finnas där ifall det strular. Om kunderna stöter på problem så är vi inte sådana som sticker och säger “hej, vi går vidare”. Det här handlar om en investering som man gör på 25-30 års sikt. Det är livslängden på en solcellsanläggning och då är vi alltid där.

Haris Music är ursprungligen från det forna Jugoslavien, och kom till Sverige som tolvåring på flykt undan kriget där. Han utbildade sig till civilingenjör vid Campus Norrköping, Linköpings universitet, och jobbade därefter på lite olika företag, bland andra eldistributören E.on. Där fick han idén till det som blev Idola.

– Man pratade om elektrifiering, man pratade om den gröna omställningen. Nu var det här 2015, och man pratade om det ganska mycket. Så jag valde att starta ett företag inriktat på elektrifiering och grön omställning. Men vad företaget skulle bli, och vad det faktiskt blev, det visste jag inte då.

Det blev Idola, ett bolag som fokuserar på att erbjuda lösningar inom solkraft och energilagring, exempelvis genom installation av solceller på tak och väggar. Haris ser solenergi som något som hjälper både företag och privatpersoner att bli en del av den gröna omställningen.

–  Ingen som har lite takyta behöver köpa smutsig kol eller gas, utan kan bidra till omställningen.

Om företaget

 • Startade: 2015
 • Omsättning 2022: 115 msek
 • Resultat 2022:  
  6 msek
 • Antal anställda: 75
 • Hemsida:

  https://www.idola.se

Haris ser sitt företag som en del av familjen. Han grundade det tillsammans med sin fru, och namnet Idola kommer från hans två döttrar:

– Idola Solkraft står för Ida och Laila, det är Idola. Deras två första bokstäver. Det är mina döttrar. Och företaget kommer alltid att vara med mig, oavsett vad som händer så är det en familjemedlem liksom.

Haris belönades förra året med priset Årets Pionjär, något han uppskattar:

– Jag är glad och tacksam för att ha vunnit det här priset. Med mina rötter, jag kommer ifrån ett krigshärjat land och så vidare, med ett nytt språk, nytt liv, nytt allting, var det inte självklart att satsa på ett eget företag. Priset visar andra som inte är födda här att bara man har rätt inställning så finns alla förutsättningar i ett fantastiskt land som Sverige. Det gäller inte minst i dagens samhälle där många pekar finger på invandrare, segregation och så vidare. Bara man vill, och har rätt drivkraft och rätt inställning så går det.

Haris ser hoppfullt på framtiden. Även om han beskriver nuläget som ett “hack i skivan”, med sjunkande elpriser och höga räntor, så är han övertygad om att det ser ljust ut både för branschen och för företaget på längre sikt:

– Folk kommer att vilja investera i den gröna omställningen på olika sätt. Vi har fantastisk goda utsikter. 

Till alla unga som är lockade av att starta egna företag, kanske i hopp om att hjälpa världen bli bättre, så har Haris ett råd.

– Det handlar om att tro på sig själv, tro på sin idé och sin dröm, och vara ihärdig. Och ge absolut inte upp! Det kommer att ge resultat. Oftast i entreprenörskap så är det ett steg fram och två steg bak. Men förr eller senare släpper det. Så ju längre man försöker desto snabbare kommer man fram till målet!

Om Haris

 • Kom till Sverige: Som 1991 från Jugoslavien 
 • Ålder: 45 år
 • Utbildning: Civilingenjör vid Campus Norrköping, Linköpings universitet,
 • Bor: Norrköping
 • Gör: Grundare och VD av Idola Solkraft AB
 • Råd till blivande företagare: Det handlar om att tro på sig själv, tro på sin idé och sin dröm, och vara ihärdig. Och ge absolut inte upp!
Share This