Hector Martinez, är en av de forna nominerade till det prestigefyllda priset “Årets Nybyggare” för att ha varit medgrundare till Cellink AB; ett företag inom medicinteknik som utvecklar och säljer biobläck och bio 3D-skrivare.

Från doktorandstudier till medgrundare
Hector Martinez, född i Mexiko, uppvuxen i USA, och nu medborgare i Sverige, är den karismatiska medgrundaren till den revolutionerande biobläck företaget Cellink AB. Företaget ämnar kultivera celler i 3D miljöer. Innan Cellink AB var Hector fokuserad på att avsluta sina doktorandstudier på Chalmers Universitet:

“Jag studerade på Chalmer mellan 2011 och avslutade mina studier år 2015. Det var på Chalmers som jag träffade ett av medgrundare till Cellink Erik Gatenholm, som idag är företagets VD. Vid ett senare tillfälle träffade vi August Danielsson som är företagets tredje medgrundare och ekonomichef. Vi var alla studenter inom samma ämne och klickade direkt! Det var som ett brödraskap och på den vägen startades Cellink.”

 

Cellink AB och dess framgång

Cellink startade som ett bio-bläck företag med en vision att kultivera mänsklig vävnad som sedan används till mänsklig transplantation, kultivera mänskliga vävnader för läkemedelsutveckling, samt för att skapa hudvävnadsmodeller. I stället för att testa på djur så ville de bidra med en alternativ metod eller plattform där man kan använda sig av hudvävnad. Idag har de utvecklats till ett företag som fokuserar på biokonvertering. Hector berättar:

“Vi har prisbelönta och effektiva tekniker som har kommit på ett sätt att producera läkemedel snabbare och billigare. Det finns ett klart växande intresse för detta då vi som patienter eller människor kan få tillgång till dessa resurser utan att behöva vänta på svar från sjukhuset utan kan gå direkt till apoteket för att hämta ut mediciner snabbare.”

Hector berättar även att Cellink AB är i en ledande position just nu och att pandemin inte har påverkat dom. Tvärtom så fortsätter de växa i rask takt. Idag finns de i mer än 65 länder och har 16 kontor runtom i världen, mestadels i USA och Europa. Deras nästa steg är att förbereda sig för de hälso-och sjukvårdsutmaningar som världen kan komma att ställas inför i framtiden.

Företaget har som mål att fortsätta utvecklas genom att även utveckla verktyg som gör att patienter kan få en snabbare och billigare behandling. En sådan utveckling skulle dramatisk minska väntetiden för alla patienter som behöver en specifik medicin eller organbyte.

“Vi kommer att göra vad som än krävs för att skapa medicin som kan rädda liv. Även om det innebär långa timmar på kontoret så är det roligt så länge vi arbetar mot samma mål.”

 

Årets Nybyggare

Cellink AB har tidigare blivit tilldelat en hel del internationella utmärkelser, men att bli tilldelad priset som Årets Nybyggare 2017 kom som en väldigt glad överraskning för Hector.

“Jag kände mig oerhört hedrad över att ha fått priset. Det har betytt något otroligt för mig eftersom jag kom till Sverige som student och att göra ett så stort avtryckt trots att jag inte är uppvuxen här gjorde mig otroligt lycklig! Det ligger i allas planer att påverka i ett land man inte kommer ifrån. Speciellt när man, som jag, ej kan språket eller inte kan kulturen, så visar det att alla har potential att påverka oavsett bakgrund.

Det har varit en ära och jag är väldigt tacksam över kungen och alla inblandade som organiserat den här typen av utmärkelse. Jag tycker att den här typen av utmärkelse tjänar en viktig funktion i samhället och stärker människor genom ett erkännande”

 

Cellink
Share This