År 2016 fick Moa Gürbüzer ta emot H.M Kung XVI Gustafs pris för Årets Nybyggare. Hennes företag Oddbird International, som då gick under namnet MRG Wines, hade en vision – att förändra livet för de barn och människor som hamnat illa på grund av alkohol. Moa, socionom, ville göra något åt problemet kring alkohol. Så hon bestämde sig för att bli vinmakare och grundade Oddbird International, som producerar högkvalitativa alkoholfria viner.

Resan Innan Oddbird International

Innan Moa startade Oddbird International arbetade hon under många år som socionom, terapeut och handledare i psykosocialt behandlingsarbete. Via sitt jobb som terapeut har Moa sett hur barn tagit sin tillflykt till kvinnojouren på grund av att någon närstående har tagit en eller två flaskor för mycket. Detta problem har hon löst på sitt eget vis.

“ I stället för att skriva en metod och forska kring ämnet så valde jag att bli vinmakare då det går lika bra att förändra samhället genom att bli vinmakare. Alla flaskor som var fyllda med sorgliga historier ville jag fylla med glada i stället”

 

Varumärkesresan blev Oddbirds Framgång

Sedan Oddbird startades har företaget genomgått en omfattande varumärkesresa. Moa har tvingats ta itu med människor som inte delat hennes värderingar och Oddbirds vision. Oddbird motsätter sig den omfattande alkoholkonsumtionen och allt det negativa som det för med sig.

Förra året öppnade Oddbird en liten restaurang vid namn Nowhere i Häringes naturreservat. Förutom inhemsk uppmärksamhet fick det lilla projektet även stort internationellt uppmärksamhet. Den stora uppmärksamheten ledde till att projektet blev nominerad som Best Brand och företaget lyckades nå ut till 320 miljoner människor världen över. Men Sverige är inte Oddbirds enda bas. Idag finns deras alkoholfria viner att köpa på webben och säljs bland annat i Storbritannien, Australien och Kanada.

 

Årets Nybyggare

Moa’s framgång och beslutsamhet har inte gått obemärkt förbi. Sedan hon fick priset av Kungen har hon emottagit flera stora utmärkelser.

“Att få ett entreprenörspris av självaste Kungen är ju väldigt fint. Det kändes väldigt bra och viktigt att få ett erkännande av Kungen och näringslivet för det visar att vi lever i ett positivt entreprenörsland. Det är fantastiskt.”

 

Oddbird
Share This