Nicky Nadems skapelse AtrimusRx hittar och levererar livsviktiga läkemedel som är restnoterade på svenska apotek. Hemligheten är en marknadsledande databas. Nästa steg är egen produktion av läkemedel med 
3D-printerteknik.

När en patient behöver ett läkemedel som är restnoterat, inte är godkänt eller helt saknas i Sverige kan det importeras som licensläkemedel. Det är en komplicerad process, men Nicky Nadems företag AtrimusRx ser till att det går smidigt. Företaget sköter anskaffning av läkemedel, och går ett visst preparat inte att få tag på kan medarbetarna i stället hitta andra alternativ. AtrimusRx är inte ensamt på marknaden, men Nicky anser att hennes företag ligger
steget före konkurrenterna av flera skäl.

– Det som gör att vi sticker ut i jämförelse med tjugo andra aktörer i samma bransch är vår servicenivå, och även den farmaceutiska kompetensen och kunskapen som vi har investerat i bolaget. 

Ett annat skäl är AtrimusRx databas över läkemedel, som Nicky Nadem anser är den kvalitetsmässigt bästa i världen:

– Andra databaser kanske innehåller två eller tre kolumner om en viss medicin, men det finns ju minst tio olika faktorer som man måste presentera för en läkare eller farmaceut. Och jag tror att vi är de enda som lagt ner så mycket tid och energi på att lägga in den här informationen i databasen.

Om företaget

  • Startade: 2016
  • Omsättning: 2022: 190,6 mkr
  • Resultat: 2022.07: 31,7 mkr
  • Antal anställda: 7
  • Hemsida:

    https://www.atrimusrx.com/

Vägen till framgång var inte spikrak för AtrimusRx och Nicky Nadem. Hon är född i Teheran, Iran, och kom till Sverige som tonåring år 2000 då hennes mamma fick jobb som researcher på Karolinska. Nicky skrattar och berättar att hon fick lära sig att anpassa sig till Sverige när hon kom:

– Det var på den tiden när det blev minus 20 grader på vintern. Vi fick lära oss vad en dunjacka är, något som man aldrig ens tänker på i andra länder. Man lär sig att anpassa sig, man lär sig att äta risifrutti och älska leverpastej. Lakrits, där går gränsen. Men min mamma gillar det.

Nicky lärde sig svenska främst genom att titta på tv och läsa tidningar eftersom undervisningen på hennes gymnasielinje (Natur Natur på Thorildsplans Gymnasium i Stockholm) var på engelska.

Efter studenten kom hon in på KTH där hon läste datateknik. Men hon hoppade av efter en termin.

– Det visade sig att jag tycker att det är roligt att använda datorer och program, men inte att programmera dem.

I stället blev det studier på Karolinska, där hon utbildade sig inom fysiologi, och därefter arbetade hon i flera år för olika arbetsgivare, bland annat med försäljning och research. Nicky säger själv att hon ofta bytte jobb för att hon blev uttråkad. Det var på det sista jobbet som en av hennes kollegor lade fram idén om att de skulle starta eget, och så grundades AtrimusRx år 2016. 

Nicky säger att livet som företagare har varit en ordentlig resa, där ingenting först blev som det var tänkt. De båda grundarna tog in en tredje person i bolaget, och snart blev det kaos och konflikt. Efter ett år av bråk löste de dock problemet genom att den ursprunglige
medgrundaren köptes ut ur bolaget.

Nu går allt som smort så till den grad att Nicky Nadem fick priset Årets Pionjär 2023. Det tycker hon är väldigt roligt, inte minst för att utmärkelsen uppmärksammar att det finns företag som kan lösa problem med läkemedelsbrist.

– Jag tycker att det är ett väldigt stort pris. Det var jättebra med uppmärksamheten. Jag är själv inte någon som vill stå i centrum, men för bolaget och branschen var det jättebra. Det är mycket snack om att vi i Sverige har jättemånga restnoteringar av läkemedel. Men det är
väldigt få som vet att det går att lösa problemet, att det finns bolag som AtrimusRx som kan importera och tillhandahålla alternativa behandlingar till sjukvården.

Nu ser framtiden ljus ut för AtrimusRx. Bland annat hoppas Nicky att de ska kunna börja tillverka vissa läkemedel själva med hjälp av 3D-printning. 

– Det handlar inte om stora kvantiteter. Vi pratar fortfarande om licensläkemedel. Produkt A kanske exempelvis är 100-150 förpackningar per år. Men jag tycker ändå att det är bättre än
ingenting. Det finns ett behov, och vi kan tillgodose den delen av marknaden.

Nicky Nadem vill ge andra blivande företagare rådet att våga be om hjälp, och att vara ärlig:

– Jag tycker att man ska vara transparent både med ens idéer och ens siffror. Man ska aldrig överdriva. Våga be om råd och om hjälp. Det är det jag har gjort, och som tur är har jag haft jättemånga som hjälpt mig under de här åtta åren.

Om Nicky Nadem

  • Kom till Sverige: 2000 från Iran
  • Ålder: 39 år
  • Utbildning:
    Biomedicinsk Analytiker med inriktning Klinisk Fysiologi på Karolinska Institutet
  • Bor: Stockholm
  • Gör: Medgrundare och VD av AtrimusRx
  • Råd till blivande företagare:  var transparent både med idéer och siffror
Share This