Innan dess gör vi en återblick av forna vinnare. Denna vecka intervjuar vi Adam Aljaraidah, VD och medgrundare till Virkesbörsen AB, en oberoende och fristående digital marknadsplats för köp och sälj av virke.

Vd:n Adam Aljaraidah, är en av de forna mottagare av det prestigefyllda priset “Årets Nybyggare” för att han varit med och grundat Virkesbörsen AB; en digital marknadsplats mellan skogsägare och skogsbolag.

År 2018 tog Adam Aljaraidah emot H.M. Kung XVI Gustafs pris Årets Nybyggare inom kategorien Årets Unga Pionjär för hans arbete med företaget Virkesbörsen AB, en digital marknadsplats mellan skogsägare och skogsbolag. Adam och hans medgrundare Per Hedberg hade en vision att skapa en mer öppen, rättvis och transparent virkesmarknad där skogsägare kan värdera sitt virke, och virkesköpare kan enklare få tillgång till allt virkesutbud och få den hjälp de behöver för att göra bra virkesaffärer. Så föddes Virkesbörsen AB.

 

Från civilingenjör till VD

Innan Adam flyttade till Stockholm för att studera på KTH växte han upp i en tuff förort i Örebro. Efter en rörig tid började han så småningom studera till civilingenjör i Stockholm år 2010. År 2015 tog han examen och började leta efter jobb, vilket blev mer komplicerat än vad han hade trott. Då fick han idén att söka till rollen som junior konsult inom skogsindustrin för det företag som han skrev examensarbetet åt.

“Jag visste ju ingenting om skogsindustrin då, hade ingen aning om vad man gör i skogsindustrin, men jag tänkte att jag söker ändå så jag åtminstone får en fot in i arbetsmarknaden”

Adams lycka vände då han tillsammans med Per Hedberg, chefen som anställde Adam, började grunda Virkesbörsen AB. Idag finns det ungefär 330,000 skogsägare runtomkring landet och massvis med skogsbolag. Deras vision var att skapa en effektiv, mer transparent, och öppen virkesmarknad där folk får rätt marknadspris för virket. Adam berättar:

“Man visste inte vad virket var värt innan Virkesbörsen, hur konkurrensen såg ut, vilka bolag som fanns i närheten som var intresserad av ens skog, och så vidare. Men med Virkesbörsen kan folk få rätt pris för sitt virke. Man kan hitta rätt virke vid rätt tillfälle, vilket gör marknaden mer öppen och transparent.”

 

Framtiden

Framtiden ser ljus ut för Adam och Virkesbörsen AB. Även om det har tagit tid att driva en digital marknadsplats, skapa tillit, samt bygga ett varumärke så har de lyckats växa i snabb takt. År 2020 ökade deras intäkter med hela 350% och de fick även 200% fler registrerade kunder. Bara i januari 2021 växte de med ytterligare 900% jämfört med förra året.

”Skog och virke är ju Sveriges ryggrad och det som byggt vår välfärd. Industrin har betytt mycket för Sveriges industrialisering och gör så fortsättningsvis. Vi är väldigt glada att det gått så bra för oss.”

 

Mer än ett pris

Även om Virkesbörsen AB har tillägnats många fina priser så anser Adam att detta är det finaste han har fått. Han hoppas att han verkar som ett gott exempel för dom som också växte upp i förorten och som inte alltid hade några förebilder. Rafael, grundaren till stiftelsen IFS, motiverade att Adam är en Zlatan fast i näringslivet och det har fastnat överallt för Adam.

“Jag har fått jättemånga fina meddelanden från unga där de säger att de ser upp till mig som en förebild. Det har verkligen varit fantastiskt. Det visar bara att kan jag så kan alla andra också.”

 

Virkesbörsen
Share This