Hans studiekompisar gjorde karriär inom Europeiska Rymdorganisationen (ESA) och på andra sidan Atlanten. Men Benjamin Fischer valde bort det mer konventionella rymdspåret för att i stället satsa på en egen affärsidé i Piteå – med målet att leverera internet till månen. ”Vi vill växa in i kostymen på ett långsiktigt hållbart sätt,” säger han.
Benjamin Fischer, 34, växte upp i Österrike med drömmen om att bli pilot. Det här var en tid av stora skiften, inte minst inom kommersiellt flyg och den alltmer privatiserade rymdbranschen. Samtidigt som flygbolagen skapade krisrubriker och automatiseringen av pilotyrket accelererade, gjordes de största och mest uppmärksammade rymdsatsningarna på flera årtionden.

SpaceX, med Elon Musk i spetsen, fick momentum i samband med flera lyckade uppskjutningar, säkrade regeringskontrakt och samarbeten med Nasa. Sedan följde allt större satsningar av affärsmännen Jeff Bezos och Richard Branson, som plöjde in miljarder i interplanetära sidoprojekt.

– Där och då bestämde jag mig för att detta var något som jag ville vara med på, säger Benjamin.

Rymden var ett område som hade intresserat honom sedan barnsben. Att det skulle bli Piteå och Sverige var däremot mer en slump än något annat.

När Benjamin var i slutet av sina ingenjörsstudier inom rymdteknik bestämde han sig för att göra ett akademiskt utbyte i Kiruna.

– Jag trivdes väldigt bra. Språket är enkelt att lära sig, och det är inte så mycket människor.

Det var också där han träffade Sandra Nilsson, som skulle bli en av medgrundarna till bolaget. De två bestämde sig för att flytta till Tyskland – Benjamin för en kortare sejour på ESA och Sandra för att avsluta sina studier inom rymdteknik.

– Vi hade inte så mycket pengar, men desto mer energi. Vi bestämde oss för att göra något annorlunda och starta vår egen verksamhet. Vi visste att vi ville hålla på med rymden, men inte exakt med vad. Så vi pratade runt och funderade på vad det fanns för gap i marknaden, säger Benjamin.

– Vi kunde vi flytta tillbaka till Österrike, åka över till USA eller slå oss ner i norra Sverige där Sandra kommer ifrån. Vi började kika på Norrbotten. Det fanns en någorlunda etablerad rymdverksamhet där och ett framstående universitet, men det mesta var antingen väldigt akademiskt eller statskontrollerat.

Om företaget

  • Startade: 2019
  • Omsättning:
    18 147 tkr
  • Resultat: 8 382 tkr
  • Antal anställda: 7
  • Hemsida: https://arcticspace.com
Hösten 2019 grundade Benjamin Fischer, Sandra Nilsson och Felix Hessinger Arctic Space Technologies. Genom mjukvara och antenner i anslutning till hållbara datacenter började bolaget erbjuda avancerade kommunikationslösningar mellan satelliter och markstationer.

Företaget har kontor i Luleå Science Park och en markstation i Öjebyn utanför Piteå. Där samlar man in data och levererar kommunikationstjänster mot tusentals satelliter i omloppsbanor till globala organisationer och företag som ESA, Airbus och ViaSat. Företagets moderna infrastruktur hjälper kunder världen över att få ner data på ett lönsamt, hållbart och säkert sätt.

Ett större rymdintresse mer generellt och en ökande förståelse för satelliters breda användningsområde, hjälper till att förklara framgångssagan Arctic Space Technologies.

I dag har bolaget sju anställda och en hög årlig tillväxttakt. Men att utvecklingen skulle gå så snabbt som den gjort var inget som Benjamin räknade med för bara några år sedan. Hösten 2023 mottog Benjamin utmärkelsen ”Årets Nystart” i ”Årets Nybyggare i Region Norr”, som arrangeras av Stiftelsen IFS.

– Som ett nystartat litet företag var det såklart väldigt läskigt i början. Förtroende är väldigt viktigt och branschen domineras av statliga organisationer, och risken fanns att politiker kunde introducera en lag från en dag till en annan som helt kunde punktera våra utsikter. Men vi gjorde grundlig research och pratade med experter som alla sa till oss att satsa på detta, säger han.

– Vår vision var att starta ett privat alternativ. I början hade vi bara en produkt, men efter ett tag började vi förstå mer av hur branschen fungerar. Vi lyssnade på marknaden och kom på nya saker allt eftersom. På så sätt hittade vi vår nisch.

Ett växande rymdintresse globalt och i Sverige innebär intensifierad konkurrens och att många av dagens nystartade bolag kommer att utsättas för ett eldprov framöver, säger Benjamin.

– Det är en ny bransch i ständig utveckling med återkommande utmaningar. Som start-up förväntas man vara flexibel och snabbfotad, men samtidigt professionell och systematisk. Vilka kommer klara
sig? Vad för bolag finns det långsiktigt utrymme för?

Intresset och miljardsatsningar innebär också att målen har skruvats upp och utvecklingen går snabbare än någonsin tidigare.

– Det är en otroligt spännande tid. För rymdbranschen är detta som när Christopher Columbus upptäckte Amerika. Det har nog aldrig tidigare funnits en bättre tid att leva om du har detta intresse.

– Möjligheterna är fantastiska. I grunden handlar det om hela mänsklighetens utveckling. Det blir intressant att följa om vi återvänder till månen, och om vi lyckas sätta upp små baser på Mars under kommande årtionde, avslutar han.

 

Om Omar

  • Kom till Sverige i slutet av sina universitetsstudier från Österrike
  • Ålder: 34 år
  • Utbildning: Ingenjör
  • Bor: Piteå
  • Gör: Grundare och VD av Arctic Space Technologies AB
Share This