Vissa får en bra idé och startar företag. Andra växer upp med en dröm om att någon gång framöver vara företagare, alldeles oavsett bransch. Även om Ramtin Massoumzadeh kanske främst identifierar sig med den senare gruppen, finns både enkla och tydliga livsingredienser som hjälper till att förklara varför han är där han är i dag.
Ramtin Massoumzadehs föräldrar träffades i New York. Pappan hade flyttat till USA för att bli professor i fysik och mamman var på familjebesök. Möjligheten till spetsutbildning tog familjen till USA, men det var det sena 1970-talets revolution i Iran som föranledde den gemensamma flytten till ”mer trygga och stabila” Sverige några år senare. Ramtin växte upp i flera av Stockholms kranskommuner och kom tidigt och kontinuerligt i kontakt med naturvetenskapen. Med en fysiker till pappa och en celldiagnostiserande cytolog till mamma var bra eller engagerat stöd ingen bristvara på hemmaplan.
– På vägen till förskolan testades jag och min brorsa på multiplikationstabellen. Han fick hoppa över en årgång, och jag tyckte att det var sjukt frustrerande att han fick göra svåra saker på riktigt. Men jag fick också göra svåra saker så småningom, säger han.
Ramtin påbörjade sina studier på KTH och tog sig an mer praktiska kurser inom avancerad prototypframtagning. Studenterna fick i uppgift att realisera idéer med hjälp av 3D-printers och laserskärare, och vid slutet av en av kurserna sökte professorn folk som kunde jobba med honom i ett projekt.
Vid sidan att utbilda nya studenter i hur man använde sig av maskinerna så fick Ramtin även agera konsult åt externa kunder som sökte hjälp att realisera intressanta idéer.
– Det var fantastiskt lärorikt. Vår professor uppmuntrade oss att verkligen använda maskinerna som annars bara stod och samlade damm. Hans filosofi var att ju bättre du kan maskinerna, desto bättre kunde du använda dem i arbetet för honom. Så jag tillbringade mycket tid där.
Till gruppen rekryterade Ramtin en kursare från KTH.
– Tillsammans tog vi oss an komplexa projekt och stannade ofta kvar långt efter arbetstid. Vi kände att vi satt på världens alla möjligheter och beslutade oss för att försöka lösa problem som kan ge andra något positivt. Som potentiellt skulle kunna bli en affär och där vi kunde skapa värde.
– Vi tog en helg och brainstormade i ett klassrum.
De två började prata alltmer om vatten. Hur teknologiskt eftersatt hantering av vatten, en livsnödvändig och begränsad resurs, faktiskt är. Någonstans i denna process föddes tanken på Quandify. Genom att öka medvetenheten och minska vattenkonsumtionen skulle bolaget kunna demokratisera vattenmätning och läckageförebyggande åtgärder.
– I början var många skeptiska. Det var någon som sa: ”Vem bryr sig om vatten – jag spolar bokstavligen ner det i toaletten.” För oss var detta en bekräftelse på att vi måste börja mäta vattenkonsumtion. Folk har ingen respekt för vatten.
– Folk är medvetna om el- och värmeanvändning. Det är nästan olagligt att låta en lampa stå på i ett
rum där ingen befinner sig. Samtidigt tror många att vatten är gratis och resurserna är oändliga. I en
bostadsrättsförening där man bara mäter total förbrukning premieras de som konsumerar mest. Tar
du fem bad om dagen så är du den stora vinnaren. Det blir fel.
Om företaget
- Startade: 2017
- Omsättning, 2022: 43 mkr
- Resultat: 2022:
891 tkr - Antal anställda: 21
- Hemsida: https://quandify.com
Hösten 2023 utsågs Ramtin Massoumzadeh till ”Årets Unga Pionjär” i Årets Nybyggare 2023, som arrangeras av Stiftelsen IFS. Tillsammans med medgrundarna Olle Henning och Thibault Helle har Ramtin byggt ett företag som nu har 21 anställda och 43 Mkr i årlig omsättning. Omsättningen såg en rekordökning efter att Quandify hade släppt sin andra produkt, en smart vattenfelsbrytare som inte bara kunde mäta flöden utan även förhindra vattenläckage.
– Försäkringsbolag är superintresserade. Vattenskador står för 50 procent av deras utbetalningar
varje år, vilket är mer än den totala kostnaden för brand, blixtnedslag och inbrott. Det finns såklart
hållbarhetsvärden också som är svåra att sätta siffror på – men folk tenderar att först och främst
prioritera ekonomiska värden. Vi vill adressera både och.
Ramtin ser både ett ökande hållbarhetsintresse och ökande krav från lagstiftare som två framtidstrender. Även om det kan innebära större konkurrens så ser han positivt på utvecklingen.
Men att företaget skulle bli så stort så snabbt var inget som Ramtin räknade med.
– I början fanns det inga strukturer och processer så vi rörde oss snabbt och tog genvägar. Numera har vi tydliga utvecklingsprocesser, buffertar för buggar, förfinat pitchen, och blivit bättre på försäljning. I dag har vi att göra med en helt annan varelse.
– Ofta får man kanske en företagsidé först, för oss var det tvärtom. Vi hade en vision att vi ville skapa värde, men inte hetsa till konsumtion. Jag hade noll erfarenhet när jag startade bolaget, säger han.
När Ramtin får frågan om de största lärdomarna från sina första år som företagare så återkommer han till just detta. Våga satsa och vänta inte, helt enkelt.
– Det är mitt stora tips som jag kan skicka med mig. Jag träffar många som säger att de bara måste hitta en bra idé eller ha en helt färdigskriven affärsplan innan man sätter i gång. Var seriös med att
det här är vad du vill göra och satsa 100 procent på det.
– Vänta inte på att du ska komma på nästa Uber.
Om Nicky Nadem
- Ålder: 30 år
- Utbildning: KTH
- Bor: Stockholm
- Gör: Grundare och VD av Quandify
- Råd till blivande företagare: Våga satsa och vänta inte, helt enkelt.
Recent Comments