Makarna Samar och Mohammed hedrades för att ha startat Nablus Mejeri AB; ett företag som producerar ost-och mejeri enligt gammal palestinsk tradition med råvaror från skånska gårdar.

Hur en dröm blev till verklighet
Samar och Mohammeds startade sin resa redan år 2010 i Malmö. Allt började en vårdag när makarna, tillsammans med sina två barn, besökte det skånska landsbygden för att uppleva det årliga ko-släppet. Det var då familjen fick en tanke; skulle inte vi kunna köpa opastöriserad mjölk från gårdarna?
Rawi, Samar och Mohammeds yngsta son, berättar:
“Gårds ägarna blev så klart glada att vi frågade eftersom de har, enligt lag, rätt att sälja ett visst antal liter opastöriserad mjölk. Vi köpte en dunk till att börja med och återvände en vecka senare för att köpa mer. För oss var det ren glädje att konsumera opastöriserad mjölk; färsk mjölk! Efter en tid funderade vi på vad annat vi skulle kunna göra med mjölken, som ost eller yoghurt? ”
Samar och Mohammed fick då en idé om hur de skulle använda den opastöriserade mjölken: de ville tillverka ost enligt Palestinsk tradition och ett familjerecept.

Vägen till framgång
Samar och Mohammed lyckats förvandla idén till ett framgångsrikt företag som säljer ost till COOP Sverige, City Gross och ICA Sverige AB.
Rawi berättar:
“Mina föräldrar hade helt andra jobb innan Nablus. Pappa jobbade med tidnings leverans i Malmö. Det var inte förrän vi fick idén att köpa opastöriserad mjölk för vår egen konsumtion som våra tankar rullade kring vad mer vi skulle kunna göra med mjölken.”
De första åren var så klart inte enkla för Nablus Mejeri. Men slitet och de tidiga morgnarna lönade sig till slut för paret. Idag är Nablus ett framgångsrikt företag som inte bara säljer sina produkter i hela landet men även i Köpenhamn.

Hur ser framtiden ut för företaget?
Idag har det gått 10 år sedan Nablus Mejeri AB startad. Rawi arbetar idag som försäljningschef och sköter all kundkontakt, 6 andra medarbetare jobbar inom produktion med makarna. Rawi berättar:
“Vi har fått kämpa en hel del. Men det tåls att tillägga att vi har fått massor med hjälp från både lokala organisationer och andra företag. Vänner som har kunskap om hur man kommunicerar med kunder och vad de behöver har också varit till stor hjälp. Min svenska förbättrades också otroligt då jag kom in i verksamheten eftersom jag behövde kommunicera med svenska kunder. Så resan till framgång har inte alltid varit enkel- men det har varit värt det.”

Årets Nybyggare 2017
Priset för Årets Nybyggare var inte endast glädjande utan motiverade även familjen att fortsätta växa Nablus Mejeri AB. För dom kändes det som att priset blev en slags bekräftelse på all energi och tid de lagt på företaget.
“Priset vi fick ta emot från Kungen känns såklart som en väldigt rolig grej och som en stor bekräftelse. Mamma och pappa blev såklart väldigt glada eftersom de lagt ner så mycket hårt arbete för att bygga upp företaget. Det var definitivt en milstolpe för oss och vi ser nu fram emot att fortsätta växa oss större, med stöd från våra intressenter och vänner.”

 

Nablus Mejeri
Share This