Allt började med en investering på 900 kronor för 10 år sedan. I år omsätter företaget 80 miljoner kronor. Miljonbemanning arbetar för att sätta människor med kompetens i arbete och grundarna vill råda bot på det utanförskap de ser i förorterna.

Det är en stund efter midnatt en varm sommarkväll. På en McDonald’s i Hallunda sitter tre vänner runt ett bord. På en utplattad Bic Mac-kartong har de ritat sin affärsplan. Idén som tio år senare kommer omsätta 80 miljoner kronor är född. Ali Khalil, en av grundarna, berättar om starten.

– Vi var outbildade inom företagande och ingen i vår närhet visste något om att starta eget. Google var vår bästa vän när vi försökte lära oss hur man gör. Vi var tre unga entreprenörer utan erfarenhet och referenser och vi fick fler nej än hej i början. Folk sa nej innan de ens hunnit lyssna klart.

Det var en sak som drev de tre vännerna – utanförskapet som de såg i förorterna. Den segregation som fanns och den integration de saknade. De såg så mycket kompetens som gick till spillo.

– När jag jobbade på McDonald’s fanns där en kollega som ansvarade för lokalvården. Han var nyanländ från Kenya och hade varit i Sverige i drygt ett år. Han var hjärnkirurg och hade elva års universitetsutbildning. Men han fick inte chansen att utnyttja sin kompetens i Sverige. Operationer ställs in och vården går på knäna, trots att det finns folk som han, säger Ali Khalil.

Om Ali

 • Född år: 1992
 • Ursprung i: Palestina
 • Utbildning: Lärarutbildning
 • Bor: Alby, Botkyrka
 • Gör: Vd för Miljonbemanning AB

Miljonbemannings affärsidé är att matcha unga vuxna med utländsk bakgrund med arbetsgivare. Genom databaser och kontakter som byggts upp kan Miljonbemanning hitta rätt kompetens till rätt arbetsgivare.

Det var först när de mötte affärsmannen Peter Lindell en fredagskväll, på en fotbollsplan ute i Alby, som det började ta fart.

– Han var sponsor till fotbollsklubben genom sitt investmentbolag. Iklädda våra svettiga fotbollströjor och shorts gick vi fram till honom och pitchade vår affärsidé. Han tyckte det lät intressant, tog fram sin telefon och skrev ett mejl till vd:n på Mathem.se. ”Tja, du borde träffa de här killarna, de driver ett bemanningsföretag. Vi har inget affärsintresse utav detta, men de verkar vara riktigt duktiga”. Dagen efter fick de till ett möte med Mathem.se. Och det blev startskottet.

– Där och då kände jag att nu har vi kommit över tröskeln. Sedan började kunderna komma, en efter en.
Parallellt med att starta företaget studerade Khalil till gymnasielärare inom historia och samhällsvetenskap. Utbildningen skulle vara i fem år, men redan efter två och ett halvt år valde han att avsluta sina studier.

– Vi hade bestämt att klippa alla livlinor och gå in i det här till hundra procent.
Framgången nådde Ali Khalil tillsammans med Saleh Karrani och Shafik Muwanga. Utan de två hade det knappast gått, konstaterar han. När de stött på motgångar har de funnits där och pushat varandra.

– Hellre dela på en stor kaka än att äta kakan själv, säger Khalil.

Miljonbemanning planerar att expandera geografiskt till andra städer i vårt avlånga land. Just nu finns företaget i Malmö, Göteborg och Stockholm. Dessutom vill grundarna satsa mer på den VR-teknik som är en stor del i framgången. Arbetssökande får genom VR-teknik lösa olika uppdrag inom ett yrke, för att validera sina kunskaper som sedan dokumenteras. Utifrån dokumentationen kan man se deras kompetens. Att ha ett traditionellt CV blir inte lika intressant.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men jag tror det kommer bli en minirevolution där vi kommer gå ifrån det gamla CV-skrivandet, till något nytt, enklare och smidigare. Det blir mer rättvist och man kommer ifrån tyckande som längd, kön, ålder, hudfärg och annat som idag lätt förekommer hos rekryterare, säger Ali Khalil.

Slutligen berättar han att han vill tacka sitt nittonåriga jag som aldrig gav upp. Som kavlade upp ärmarna och tog modet till sig att starta eget.

– Det har varit kämpigt och man har fått uppoffra många kvällar och helger. Men det är som man säger, hårt arbete lönar sig till slut.

Om Miljonbemanning

 • Grundat år: 2014
 • Grundare: Ali Khalil, Saleh Karrani & Shafik Muwanga
 • Affärsidé: Matcha unga vuxna från förorterna, med arbetsgivare
 • Omsättning 2021: 80 Mkr (24,5 Mkr, 2020)
 • Antal anställda: 32
 • Antal jobb förmedlade 2021: 1606
Share This