Ahmed,
Halmstad Stenhuggeri

Ahmeds resa som ägare till Halmstad Stenhuggeri började redan när han i ung ålder fattade intresse för stenhuggeri. Konst har alltid varit något Ahmed har brunnit för och trots sin bakgrund som ekonom valde han att följa sitt hjärta och började satsa på sin dröm som skulptör.

Resan från Syrien till Stenhuggeriet i Halmstad

Ahmeds resa som ägare till Halmstad Stenhuggeri började redan när han i ung ålder fattade intresse för stenhuggeri. Konst har alltid varit något Ahmed har brunnit för och trots sin bakgrund som ekonom valde han att följa sitt hjärta och började satsa på sin dröm som skulptör.
“Hemma i Syrien var stenhuggeriet min hobby, något jag gjorde sedan jag var barn. Efter en period började jag tänka på att detta är inte bara en hobby utan det kan också bli mitt jobb!”
Kriget gjorde att Ahmed fick avbryta sin verksamhet i Syrien och fick i stället fly till Sverige. Den första perioden som nyanländ var inte lätt för honom. Han befann sig i ett land där han varken kunde språket eller kulturen, vilket gjorde att det var otroligt svårt att hitta jobb.
“Det var inte lätt. Allt var nytt för mig och jag visste att jag behövde kunna svenska för att komma in i samhället och i arbetsmarknaden. Därför studerade jag SFI och lyckades bli klar på bara fem månader! Därefter gjorde jag praktik och fick jobb på hotell. Jag har aldrig jobbat på hotell men är väl medveten att ibland måste man börja från noll för att utvecklas och komma in i arbetsmarknaden.”

Efter sin period på hotellet fick Ahmed jobb på Stenhuggeriet i Halmstad. Dessvärre var relationen med den förra ägaren inte så bra vilket ledde till att Ahmed gick vidare till andra jobb.

 

Från anställd till ägare

Ahmed har alltid haft andan för entreprenörskap. Sedan hans ankomst till Sverige har han velat fortsätta som entreprenör. Därför tvekade inte Ahmed att köpa Stenhuggeriet när han fick reda på att företaget skulle gå i konkurs. Detta var hans chans att starta om och att få fortsätta med sin dröm som skulptör. Ahmed tog då kontakt med vänner som hade kunskap om hur man startar eget i Sverige och vad som måste göras när man köper ut ett företag från konkursboet.

“Det var inte lätt från början när jag tog över stenhuggeriet. Från början var det bara privata kunder. Som tidigare nämnt hade den tidigare ägaren ej så bra ryktet, så det var lite svårt att komma i gång. Efter en period började jag nätverka med byggföretag i Halmstad. De var väldigt positiva och nöjda med vårt jobb och började rekommendera Stenhuggeriet till potentiella kunder. Idag samarbetar vi med flera byggföretag, trädgårdsföretag, kommuner och andra stenhuggeri runtom i landet. Vi har också många privata kunder som till exempel vill beställa köksbänkar”

Stenhuggeriet i Halmstad fortsätter att växa än idag. Företaget har bland annat ökat sin personal från två anställda till sju sedan den startades. Målet idag är att ta an sig nya marknader utanför Halmstad, bland annat genom samarbete med butiker och fortsätta expandera i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

“Vi tänker alltid framåt för vi vet att vi kan mycket mer. Vi vill fortsätta bygga relationer och fortsätta expandera till storstäderna. Idag har vi till exempel redan börjat samarbeta med arkitekter i Stockholm, Malmö och Göteborg.

 

Årets Nybyggare

Årets nybyggare är ett pris som betyder mycket för Ahmed, hans kollegor och Halmstad kommun. Han hyllar det faktum att priset existerar och att det hyllar utländska företagare. Han säger:

“Priset betyder väldigt mycket! Halmstad kommun var väldigt stolt för detta var första gången någon från Halmstad tilldelades priser. Det betyder mycket att även Kungen är involverad. Det gör mig stolt över allt jobb som lagts på företaget. Detta pris visar att allt är möjligt så länge man kämpar för det! Jag hoppas också att detta kan vara en inspiration till alla som vill starta eget. Det är inte lätt att starta företag. Men har man drivet och motivationen så kommer det att gå. Våga be om hjälp från dina vänner och människor som tror på dig och din vision!”

 

 

Vill du nominera någon?

Share This