old Nomineringskommittéer

Nomineringskommittéerna för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare består av nyckelpersoner inom svenskt näringsliv och företagare som tidigare har vunnit utmärkelsen.

Nationell Nomineringskommitté

Ordförande

Björn Eriksson

Rafael Bermejo

Björn Eriksson
f.d. landshövding i Östergötlands län

Ständige sekreterare

Rafael Bermejo
Direktör, ordf. Stiftelsen IFS

Ledamöter

Gunvor Engström

Salvatore Grimaldi

Ali Karimi

Silla Levin

Göran Lundwall

Lena Olving

Björn Rosengren

Anna Ryott

Azita Shariati

Mats Torstendahl

Gunvor Engström
f.d landshövding Blekinge län

Salvatore Grimaldi
ordf. Grimaldi Industrier

Ali Karimi
ordf. Pars Gruppen

Silla Levin
Vd Forsman & Bodefors

Göran Lundwall
Vd Almi Företagspartner

Lena Olving
Vd Mycronic AB

Björn Rosengren
 f.d Näringsminister, f.d landhövding i Norbottens län

Anna Ryott
vVD Norrsken

Nyamko Sabuni
Executive Vice President Sustainability, ÅF AB

Azita Shariati
Vd Sodexo Norden

Mats Torstendahl
vVd SEB samt Chef för division Företag & Privatkunder

Nomineringskommitté – Region Väst

Anders Björkenbo

Ordförande

Anders Björkenbo
Har 25 års erfarenhet av att starta, bygga, finansiera och leda innovationsbaserade företag som grundare, Vd och styrelseledamot.

Moa Gurbuzer

Staffan Hillberg

Ulf Johansson

Staffan Truvé

Klementina Österberg

Ledamöter

Peter Bermann
Kreditansvarig SEB, region Göteborg

Mats Fägerhag
Vd CEVT (China Euro Vehicle Technology AB)

Moa Gurbuzer
Vd MRG Wines AB. Årets Nybyggare 2016.

Staffan Hillberg
Har lång erfarenhet som entreprenör från att starta, driva, finansiera samt sälja eller notera svenska och internationella bolag. Studerade vid Chalmers samt har en MBA från INSEAD. Hans senaste bolag är Heliospectra som noterades på First North och reste 260 mkr i riskkapital. Jobbar nu med Wood & Hill Investment och driver fastighetsprojekt samt är aktiv i styrelser i noterade och onoterade bolag.
Ulf Johansson
Egenföretagare, multipel entreprenör

Staffan Truvé
Är medgrundare av och forskningschef på Recorded Future. Har tidigare varit Vd för forskningsbolaget CR&T, forskningsinstituten SICS och Interactive Institute. Har varit med och startat en stor mängd forskningsbaserade företag inom ICT-området som t.ex. Spotfire, Appgate, Pilotfish och Makewave.

Klementina Österberg
Civilekonom. Född 1975 i Transsylvanien, kom till Göteborg 1985. Är Vd för GU Ventures AB, som är topprankad som en av världens 20 främsta inkubatorer och investerar i kommersialisering av innovationer. Arbetar sedan 2001 med finansiering, utveckling och ledning av företagen inom GU Ventures AB:s sfär. Tidigare uppdrag inkluderar affärsplantävlingen Venture Cup, olika Volvobolag, DaimlerChrysler och Geveko Industrier.

Nomineringskommitté – Region Syd

Gustaf Lorentz

Rami Almudafar

Ordförande

Gustaf Lorentz
Är seniorkonsult på Gullers Grupp. Jurist. Tidigare analyschef på Sydsvenska Industri och Handelskammaren. Har också arbetat som biträdande regionchef på svenskt Näringsliv i Skåne. Var med och startade Herber Felixinstitutet i Eslöv som arbetar med integration och entreprenörskap.

Sekreterare

Rami Almudafar
Är ekonom och arbetar som affärsutvecklare på Almi Företagspartner mot innovativa start ups och unga tillväxtbolag. Mångårig erfarenhet inom försäljning, affärsutveckling och har drivit egna bolag.

Johan Glennmo

Rolf Hedman

Yasemin Arhan Modéer

Fatime Nedzipovska

Ledamöter

Johan Glennmo
Är Vd och styrelseledamot i Danir. Har en Bachelor of Science, vid University of Tampa. Är dessutom styrelseordförande i InfoTech Scandinavia AB och ledamot i Sigma AB och FC Rosengård.

Rolf Hedman
Är auktoriserad och diplomerad Mentor. Har genomgått Mentorakademiens ettåriga utbildning. Är även certifierad i Team Diagnostic Assessment (TD). Har arbetat som chef och ledare i 40 år inom tjänsteproducerande bolag som exempelvis, förlag, resor, reklam, internationellt kasino och besöksnäring. Har även lett grupper inom Sigma Ledarforum med chefspersoner från olika branscher i syfte att utveckla organisationen och sig själva. Har personlig utveckling som sin stora passion och intresse sedan 30 år tillbaka och har genomgått en mängd olika utbildningar och tagit del av åtskillig litteratur inom området. Idag är han partner i Danji AB, som har kundupplevelser som expertområde. 

David Henriksson

Hamdija Jusufagic

Yasemin Arhan Modeér
Har en pol.mag i statsvetenskap från Lund och har sedan dess engagerat sig i samhällsfrågor, internationella relationer och affärsutveckling. 10 år på Stockholms Handelskammare och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, har gett henne en omfattande bild av hur svenska marknaden och internationell handel fungerar. Driver sedan ett par år tillbaka ett bolag med fokus på att skapa värde och resultat för företag och organisationer genom att skapa bästa fysiska möten av olika slag. Företagets mission är att göra världen lite bättre, med fokus på hållbarhetsfrågor, integration och skola och demokrati.

Fatime Nedzipovska
Arbetar idag med hållbar utveckling utifrån FN:s globala mål inom Malmö stad. Har varit
med och startat upp initiativ som möjliggör för kvinnor som startar företag att ha tillgång till finansiering för deras idéer. Grundare av Mitt Liv i Malmö, ett socialt företag som arbetar för ett inkluderande samhälle och fick år 2014 priset “Årets Samhällsförbättrare i Sverige” för sitt arbete med organisationen Brightful som arbetar med unga och deras framtidsmål.

Nomineringskommitté – Region Öst

Jörgen Hedström

Spiros Toulikas

Ordförande

Jörgen Hedström
Entreprenör med mer än 20 års globalt ”affärsmannaskap” med sig i bagaget ihop med en bred erfarenhet av olika typer av verksamheter. Driver sedan 2008 två egna bolag samt är delägare i några andra företag, både i Sverige och utomlands.

Sekreterare

Spiros Toulikas
Har jobbat med affärsutveckling, finansiering, redovisning och revision. Var kontorschef på IFS Kalmar under några år, när kontoret etablerades i Kalmar. Nu på SKB Näringslivsutveckling AB. Tidigare även Almi Företagspartner Kalmar län AB och KPMG.

Hans Bengtsson

Per-Ola Carlsson

Jangir Maddadi

Christer Nilsson

Maria Runosson

Ledamöter

Hans Bengtsson
Företagare och entreprenör som grundade e-handelsföretaget Royal Design Group tillsammans med Andreas Ekberg. Driver nu företaget Cellsafe Europe AB.

Per-Ola Carlsson
Vd och grundare av mjukvaruföretaget WIP. 

Jangir Maddadi
Industridesigner och entreprenör. Verksam sedan 2008 och har sedan dess skapat ett internationellt varumärke inom designvärlden som står för kvalité och 100% svenskt tillverkning. IFS pristagare 2010.

Christer Nilsson
30 års erfarenhet som Affärsängel. Varit engagerad i knappt 100 företag, under årens lopp. Några exempel, Lagerhaus AB, Diamorph AB, NordicE-Commerce AB, Fortnox AB och varit med och startat upp Polen,s näst största IT företag. Suttit med i flera av Atle Invest AB,s styrelser. Varit ledamot i Kapitalmarknadsrådet inom Tillväxtanalys. För närvarande starkt engagerad i Skymap AB och Digitrade AB samt i ledningen för Lakecap AB.

Maria Runosson
Driver Teleborgs Slott i Växjö sedan 2003 som idag är hotell, restaurang och konferensanläggning.Brinner för entreprenörskap och människors utveckling.

Nomineringskommitté – Region Stockholm

Fredrik Lindgren

Ordförande

Fredrik Lindgren
Vd för Kunskapsskolan i Sverige som driver 29 grundskolor och sju gymnasier runt om i landet med en gemensam pedagogisk idé om en mer personligt anpassad utbildning. Kundskapsskolan har också en nystartad vuxenutbildningsdel som arbetar med arbetsmarknads- och företagsutbildningar. En bra utbildning är viktig för alla, oavsett ålder och bakgrund, för att rusta sig för framtiden.

Jonas Aulin

Andra Farhad

Eva Forsén-Ingers

Donnie Lygonis

Felipe Mendonca Gomes da Silva

Björn Wiegel

Ledamöter

Jonas Aulin
Stf. Regionchef, Storstockholm. SEB Företag & Privatkunder. Ansvarar för bankkontor i Stockholm och verkar i en miljö där entreprenörer är kunder. Har en lång erfarenhet av banking och har ett genuint intresse för entreprenöriellt tänkande och frågor som rör hur vi skapar ett långsiktigt hållbart samhälle.

Andra Farhard
Vd Börshajen. 25-årig entreprenör och investerare. Har utsetts till en av Sveriges mäktigaste kvinnor och absoluta supertalanger. Vill genom sitt företag Börshajen få fler människor att engagera sig i sin privatekonomi och ge fler svenskar möjligheten att bygga ett Fuck Off-kapital.

Eva Forsén-Ingers
Civilekonom med lång erfarenhet från start-up företag och att utveckla dem till internationella tillväxtföretag. Arbetar aktivt med start-up företag både som styrelseledamot och i operativa roller och har lotsat företag från idé till börsintroduktion. Har erfarenhet av att lansera nya produkter på en internationell marknad.

Farzad Golchin

Donnie Lygonis
Innovationstrateg & affärscoach, KTH Innovation.

Felipe Mendonca da Silva
Vd och grundare av JobBusters. JobBusters är ett av Sveriges snabbast växande personaluthyrnings- och rekryteringsföretag med inriktning mot tjänstemän och akademiker.

Björn Weigel
Författare till The innovation Illusion, strateg och investerare. Har arbetat med affärsutveckling och ekonomisk tillväxt i över tjugo år. Började sin karriär som managementkonsult för Booz Allen Hamilton. Är idag en oberoende investerare, styrelseledamot, strategisk rådgivare och chef.   Är också en internationellt anlitad talare.

Nomineringskommitté – Region Norr

Emanuel Dohi

Ordförande

Emanuel Dohi
En prisad digital serieentreprenör och investerare vilket har kanaliserats i uppbyggnaden av en företagsgrupp där fokus är på entreprenörskap och innovation genom digitalisering. Har lång erfarenhet av att starta, bygga, finansiera, transformera och leda företag inom den digitala sektorn

Sekreterare

Mirjana Amovic

Maria Hedblom

Jörgen Larsson

Markus Olsson

Lars Stenlund

Ledamöter

Jane Axelsson

Ida BacklundVd i Sparbanksstiftelsen Norrland och Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse. Har en bakgrund som entreprenör och företagare. Har de senaste 16 åren arbetat med regional utveckling, bl.a som näringslivschef i Vindelns kommun och medgrundare till Skogstekniska klustret. Aktiv styrelseledamot, exv. insynsrådet länsstyrelsen Västerbotten, Handelshögskolan i Umeå, UmU Holding och Leia Företagshotell.

Jörgen Larsson
Vd Inlandsinnovation AB. Samhällsengagerad entreprenör med en mångårig erfarenhet att grunda och driva små och stora företag. Arbetar för närvarande som Vd för riskkapitalbolaget Inlandsinnovation och har även ett flertal styrelseengagemang.

Markus Olsson
Vd och största ägare av Fort Knox Förvaring AB. Har i 12 år haft rollen som Vd och arbetat som ledare i det entreprenörsdrivna och familjeägda investeringsbolaget Fort Knox. Möter många olika typer av entreprenörer och idéskapare. I inget av de 26 bolagen Fort Knox är investerade i ser entreprenörsresan densamma ut, oavsett entreprenörens bakgrund och erfarenheter. Däremot är drivkrafterna ofta desamma. Att skapa, utvecklas och förbättras.

Lars Stenlund
Koncernchef Vitec Software Group AB. Fil. Dr. i Fysik -87. Grundare av Vitec. 20-tal styrelseuppdrag genom åren.

Share This